• Να δεις που κάποτε.

    Date: 2009.11.01 | Category: TECHIE-STUFF, OIKONOMIA | Tags: ,,,,,,

    Αυτό το techie φαντασιώνομαι πως θα το γράψω από τις αρχές Αυγούστου. Αλλά έκανα υπομονή προκειμένου πρώτα να επιβεβαιωθώ. Και προχθές η επιβεβαίωση ήρθε με μια ανακοίνωση της Cosmote. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

    Στις 5 Αυγούστου, εκεί που πετούσα αμέριμνος πετραδάκια στις όχθες του Σπρεε, διάβασα μια πολύ περίεργη ανακοίνωση της Vodafone. Έλεγε πως από τις 2/9 σε όλα τα οικιακά προγράμματα συμβολαίου θα ίσχυαν οι εξής δύο αλλαγές. Το SMS θα χρεωνόταν με 12 λεπτά το ένα (από 10) και επιπλέον η ελάχιστη διάρκεια χρέωσης ανά κλήση θα αυξανόταν από 30 δευτ. σε 45.

    Από άποψη κόστος οι δύο αυτές ενέργειες φαίνονταν εντελώς αψυχολόγητες. Τα SMS όπως έχω εξηγήσει και σε προηγούμενο τέκι, δεν κοστίζουν τίποτα στην εταιρία. Ταυτόχρονα η αύξηση της ελάχιστης χρέωσης ανά κλήση ήταν εντελώς εκτός κλίματος από τη στιγμή που ο εξοπλισμός των εταιριών σε υποδομές φωνής έχει αποσβεστεί σχεδόν εδώ και μια δεκαετία. Ακόμα και τα 30 δευτερόλεπτα που χρέωναν μέχρι πρότινος ήταν καταχρηστικά. Τα 45 ακούγονται αστεία.

    Ακριβώς εκείνη τη στιγμή προσγειώθηκε δίπλα μου ένα υδροπλάνο κι έτσι με έβγαλε από τη νιρβάνα να σκέφτομαι με όρους καπιταλισμού των βιβλίων. Κι αποφάσισα να αρχίσω να σκέφτομαι με όρους εφαρμοσμένου καπιταλισμού. Η κίνηση της Vodafone ήταν προφανώς ένας απλός τρόπος να αυξήσει το μέσο έσοδο ανά πελάτη ακόμα και εάν ο πελάτης μιλήσει το ίδιο, καθώς όπως μπορείτε να δείτε και από τους αναλυτικούς λογαριασμούς σας, ένα μεγάλο ποσοστό των κλήσεων που κάνετε διαρκεί λιγότερο από 45 δευτερόλεπτα. Όμως το σχέδιο είχε ένα μειονέκτημα. Ο ανταγωνισμός συνέχιζε να χρεώνει 30δευτ. Κι έτσι αποφάσισα να περιμένω συνεχίζοντας να ρίχνω πετραδάκια μέχρι το μειονέκτημα να εξαλειφθεί.

    Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Wind ανακοίνωσε πως από τις 5/10 θα ίσχυε…. εσείς τι λέτε? Ε ναι λοιπόν από τις 5 Οκτώβρη όλα τα οικιακά και επαγγελματικά προγράμματα συμβολαίου θα είχαν ελάχιστο χρόνο χρέωσης 45 δευτερόλεπτα ανά κλήση. Κι όπως καταλαβαίνετε χαμογέλασα σαρδόνια. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου. Στις 21 Οκτώβρη η Vodafone ανακοίνωσε πως από τις 22/11 και τα επαγγελματικά προγράμματα θα αποκτούσαν ελάχιστο όριο χρέωσης τα 45 δευτερόλεπτα. Και την προηγούμενη πέμπτη στις 29 Οκτώβρη η Cosmote ανακοίνωσε πως στα νέα προγράμματα συμβολαίου με τίτλο “Απεριόριστα” η ελάχιστη χρέωση ανά κλήση είναι τα 45 δευτ. και το SMS θα κοστίζει φυσικά 12 λεπτά.

    Από το μπαράζ αυξήσεων η Cosmote είναι η πιο “ευγενική” έχοντας αφήσει τα 30δευτ στους παλιούς συνδρομητές. Αλλά όπως κι αν έχει το ζήτημα ο κύκλος ολοκληρώθηκε. Το καρτέλ στην κινητή τηλεφωνία, μέσα σε μια περίοδο 2 μηνών, αύξησε τις χρεώσεις των SMS στα 12 λεπτά και τον ελάχιστο χρόνο χρέωσης ανά κλήση στα 45 δευτερόλεπτα. Φρόντισαν βέβαια και το έκαναν σταδιακά προκειμένου να μην κατηγορηθούν για εναρμόνιση τιμών όπως είχαν κάνει παλιότερα με την προκλητική ενέργεια να αυξήσουν όλοι μαζί την τιμή του SMS από τα 9 στα 10 λεπτά. Τότε η ΕΕΤΤ τους είχε βάλει ένα πρόστιμο, αλλά φυσικά δεν τις ανάγκασε να ακυρώσουν τις αυξήσεις που τους προσέφεραν κέρδη πολλαπλάσια από το πρόστιμο. Με λίγα λόγια μην περιμένετε πολλά από την ΕΕΤΤ, δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια.

    ΥΓ. Μια ακόμα αγκαθωτή “λεπτομέρεια” είναι πως στα προγράμματα Unlimited και Απεριόριστα η χρέωση της κλήσης αφού καταναλωθεί ο δωρεάν χρόνος (που μόνο απεριόριστος δεν είναι), ανέρχεται στα 33 λεπτά το λεπτό (από 22-23 που ήταν στα παλιότερα προγράμματα). Μάλιστα το Wind XL, που μοιάζει με τα άλλα δύο, όχι μόνο χρεώνει 33 λεπτά το λεπτό μετά τον δωρεάν χρόνο, αλλά έχει και ελάχιστη χρέωση ανά κλήση τα 3 λεπτά.