• Πάλι μπελούγκα θα φάμε ρε μάνα σήμερα?

    Date: 2011.08.24 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,,

    Από το χαμηλό επίπεδο της πολιτικής και οικονομικής ανάλυσης της αστικής μας τάξης, η αλήθεια είναι πως πάντα βασανιζόμασταν ως χώρα. Όμως το πόνημα του κυρίου δασκαλόπουλου που δημοσιεύτηκε στο βήμα της προηγούμενης (18/8/11) κυριακής με τίτλοΤο πρόβλημα είναι τα προνόμια και η αρπαχτή” ανοίγει νέους δρόμους.

     

    Αφορμή για το άρθρο, ήταν η επίθεση του ζάμπλουτου κ.Μπάφετ στους εξίσου ζάμπλουτους φίλους του, για τον παραλογισμό πως το κράτος τους φορολογεί με χαμηλότερο συντελεστή απ’ ότι τις καθαρίστριές τους. Δεν πρόκειται για καμιά καινούργια του άποψη (εγώ την έχω διαβάσει ήδη από το 2003), αλλά αυτή τη φορά, υπό αυτές τις συνθήκες προκάλεσε μεγάλο σούσουρο.

     

    Τι μας προσφέρει λοιπόν η συμπυκνωμένη σκέψη του άγρυπνου εργάτη της κοινωνικής δικαιοσύνης και προέδρου του ΣΕΒ? Πως ο κ.Μπάφετ έχει δίκιο να μιλάει έτσι σκληρά για τις ΗΠΑ, αλλά η ελληνική περίπτωση είναι διαφορετική. Κι εκεί που περιμένω κι εγώ να διαβάσω κάποια βαθυστόχαστη εξήγηση, τσούπ ξεπετάγεται το επιχείρημα: “το 55% των νοικοκυριών δεν πλήρωσαν ούτε 1 ευρώ φόρο εισοδήματος”. Και πέφτω ξερός, καθώς αποδείχτηκε πόσο δεινός παρατηρητής των διεθνών ΜΜΕ είναι ο κ.Δασκαλόπουλος. Διότι αυτή ακριβώς είναι η υπερασπιστική γραμμή του καναλιού FOX στις ΗΠΑ υπέρ των πλουσίων (στις ΗΠΑ βέβαια το αντίστοιχο ποσοστό είναι 51%). Για όσους δεν γνωρίζουν, το FOXnews είναι ένα κανάλι της λαϊκής δεξιάς αντίστοιχο της εσπρέσο που μας πληροφορεί συνήθως για το πόσο καλό κάνει η ραδιενέργεια κι άλλα εξίσου ξεκαρδιστικά σκέτς που θα έκαναν τους Μόντυ Πάιθονς να πρασινίζουν από ζήλια. Ξεκαρδιστικά, αν το FOX δεν είχε τόσο μεγάλη τηλεθέαση.

     Για επιπλέον παραλληλισμούς στα επιχειρήματα FOX / Daskalopoulos (2011b), σας παραπέμπω στο σόου του Jon Stewart με τίτλο World of Class Warfare. Εμείς να ευχηθούμε στον κ. Δασκαλόπουλο και σ’ ανώτερα και περιμένουμε συνέχιση της αρθρογραφίας στο Βήμα με προτεινόμενο τίτλο (κλεμμένο πάλι από το FOXnews) “οι φτωχοί δεν είναι φτωχοί, διότι κατά 99,6% έχουν ψυγείο και τηλεόραση”.

     

    ΥΓ ευχαριστώ τον killed by breath που έδωσε το λινκ για το ξεκαρδιστικό σόου του Jon Stewart, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσα να είχα καταλάβει τις πηγές της οικονομικής σκέψης του κ.Δασκαλόπουλου.

     

    Αυγή, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011