• Παρανοικός ιδεασμός.

    Date: 2010.02.19 | Category: TECHIE-STUFF | Tags: ,,,,

    H συνομοσιολογία είναι μια δημοφιλής ενασχόληση, διότι η ιστορία είναι γεμάτη συνομωσίες, έλεγε ο ουμπέρτο έκο. Έτσι κι εμείς οι ελαφρώς παρανοϊκοί άνθρωποι χρειαζόμαστε μία με δύο επιβεβαιωμένες συνωμοσίες το εξάμηνο προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε χωρίς να χρειάζεται να αμφισβητήσουμε την ψυχική μας υγεία.

    Το άλλο πρόβλημα με τις συνωμοσίες είναι πως η χαρά της ανακάλυψης, είναι αντιστρόφως ανάλογη του X factor τους. ‘Οπου X factor, βάλτε το πόσο απίθανο είναι να πιστέψουν οι κανονικοί άνθρωποι την ιστορία σας. Έτσι, δυστυχώς, η σημερινή μας συνωμοσία έχει χαμηλό X factor, αν και παρόλα αυτά θα φέρει τους πιο “αθώους” από εσάς στο στρατόπεδό μας. Κι έτσι παρέα με κάποιους άλλους συνομωσιολάγνους συντρόφους στο adslgr.com σας προσφέρουμε την εξής ιστορία.

    Μέσα στη ξαναζεσταμένη σινοφοβία που ριζώνει στις ΗΠΑ για τον μεγαλύτερο πιστωτή τους, ξέφυγε μια είδηση. Αποκαλύφθηκε λοιπόν από τη Google, πως χάκερ με έδρα την κίνα, κατάφεραν και βρήκαν τρόπο να παρεισφρήσoυν σε λογαριασμούς της δωρεάν υπηρεσίας email της google (gmail.com). Μέχρι εδώ δεν βλέπουμε τίποτα περίεργο, πέρα από κάποιους κοντούς κίτρινους τύπους με σπυράκια, να εξυφαίνουν το σχέδιο καταστροφής των ΗΠΑ. Θα το είχαν κάνει το 1850 που έχτιζαν τους σιδηρόδρομούς τους, αλλά περίμεναν πρώτα να αγοράσουν τις ΗΠΑ πριν τις καταστρέψουν.

    Το πρόβλημα με αυτή την είδηση ήταν κάτι που αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα. Σύμφωνα με το cnn η τρύπα που ανακάλυψαν οι κινέζοι χάκερ υπήρχε σε εκείνο το σημείο όχι ως αποτέλεσμα κάποιου προγραμματιστικού λάθους, αλλά επίτηδες προκειμένου να μπορεί η NSA (η εθνική υπηρεσία πληροφοριών) να αποκτά πρόσβαση στα email ύποπτων λογαριασμών. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής βεβαίως βεβαίως, αλλά γιατί διάολε χρειάζεσαι μια τρύπα για να ελέγξεις έναν λογαριασμό από τη στιγμή που έχεις εισαγγελική εντολή?

    Φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί πως η NSA ελέγχει λογαριασμούς κατά βούληση και χωρίς καμία επόπτευση, όπως είχε αποκαλυφθεί και με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ πριν από 2 χρόνια. Το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε.

    Για αρχή δεν πρέπει να θεωρούμε πως τα εμαιλ μας είναι ασφαλή. Όπως και ό,τιδήποτε άλλο. Εάν θυμάστε και με την υπόθεση των υποκλοπών της Vodafone στην Ελλάδα, το σύστημα συνακρόασης ήταν μέρος του προγράμματος κι όχι κάποια παράνομη προσθήκη. Άρα είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αυτά όλα αυτά τα συστήματα δεν προστατεύουν απαραίτητα το απόρρητό μας.

    Για δεύτερο μπορείτε να καταλάβετε όλες τις επιφυλάξεις μου για τα υπέροχα cloud computing και τα ρέστα που αποθηκεύουν τα πάντα στους σέρβερ κάποιων άλλων. Για τρίτο η ιδιωτικότητα στην εποχή του facebook είναι ξανά ένα πολύτιμο αγαθό. Και επιπλέον πόσα χρόνια θα σας πάρει για να καταλάβετε πως επειδή εσείς δεν βλέπετε κανέναν την ώρα που σκαλίζετε τη μύτη σας μπροστά στην οθόνη, αυτό δεν σημαίνει πως δεν σας βλέπουν και οι άλλοι. Οι οθόνες των συνδεδεμένων υπολογιστών μας ήταν πάντα σαν αυτούς τους διπλούς καθρέφτες που βλέπουμε στις αστυνομικές ταινίες.

    Πρέπει να παραδεχθείτε πια, πως μετά από όλα αυτά, το μότο που εμφανίζεται στο Gmail “ποιός θέλει να διαγράφει, όταν ο αποθηκευτικός του χώρος είναι πάνω από 7000ΜΒ” αποκτά μια νέα ανατριχιαστική διάσταση.

    AthensVoice, 25 Φλεβάρη 2010