• Goldman Sachs, ή αλλιώς το κλωτσοσκούφι

    Date: 2010.04.19 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,

    Στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs -το πιο επιτυχημένο παράδειγμα του χρηματοπιστωτικού τομέα τις τελευταίας 20ετίας- ελέγχεται για παράνομες πρακτικές. Συγκεκριμένα η έρευνα αφορά την εξής ιστορία. Το Hedge Fund Paulson and Co έδωσε στη Gsachs την εντολή να φτιάξει ένα δομημένο ομόλογο που να αφορά τα λεγόμενα subprime δάνεια πριν εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα. Η Paulson and Co μάλιστα επέλεξε τους δείκτες που θα μετρούσαν την επιτυχία ή μη αυτού του δομημένου. Και μετά πόνταρε στην πτώση του. Πόνταρε δηλαδή πως τα δάνεια σπιτιών που βασίζονται σε subprime πελάτες θα χάσουν αξία.

    Το μόνο που έλειπε από την ιστορία, όπως σε κάθε καλή ιστορία απάτης, ήταν να βρούν ένα κορόιδο που θα πόνταρε υπέρ της ανόδου των ίδιων δανείων. Τα κορόιδα αυτά ανέλαβε να τα βρει η ίδια η GSachs. Και φαίνεται πως τον καιρό εκείνο υπήρχαν πολλά, μεταξύ άλλων και η κρατική -πιά- γερμανική τράπεζα IKB. Μάλιστα το ίδιο το γερμανικό δημόσιο σκέφτεται να στραφεί κι αυτό εναντίον της GSachs.

    Τη μπάλα έχουν πάρει όλοι ένας ένας, και εχθές ακόμα και ο Gordon Brown δήλωσε πως θα ψάξει το ζήτημα διότι η GSachs είχε συμβουλεύσει την τράπεζα της Αγγλίας να πουλήσει το χρυσό της σε ιστορικά χαμηλές τιμές.

    Προσωπικά θα κράταγα μικρό καλάθι. Ίσως αφορά ένα επικοινωνιακό τρύκ της κυβέρνησης Ομπάμα, προκειμένου να καταλαγιάσει η οργή του κόσμου πάνω στο εντυπωσιακό γεγονός, πως οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες εταιρίες που προκάλεσαν την κρίση, σήμερα τη διαχειρίζονται παίρνοντας μάλιστα λεόντειες κρατικές επιδοτήσεις. Για να καταλάβουμε πόσο κατεστημένο είναι η GSachs στις ΗΠΑ, να θυμίσω πως οι δύο τελευταίοι υπουργοί οικονομικών ήταν παιδιά της και ο σημερινός ως προστατευόμενος των δύο προηγούμενων, συνέβαλε στη “διάσωση” της AIG και το μοίρασμα της Lehman και της Meril Lynch, έτσι ώστε να επιβιώσουν μόνο η GSachs και η Morgan Stanely.

    Τέτοιου είδους “απάτες” είναι σίγουρο πως έχουν διαπράξει κατ’ εξακολούθηση και οι 5 επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ. Μου φαίνεται αδιανόητο να αρχίσουν οι Αμερικάνοι να βγάζουν μόνοι τους τα μάτια τους. Το πιο πιθανό θα είναι να γίνει μια εξωδικαστική παράτα (άλλωστε η ταμπακιέρα του συγκεκριμένου δομημένου είναι μόλις 3δις) κι έτσι να φανεί πως η κυβέρνηση Ομπάμα είναι σκληρή και δίκαιη. Παρολαυτά και το watergate ξεκίνησε ως μια απλή διάρρηξη οπότε ας έχουμε το νου μας.

    Αυγή, 20 Απρίλη 2010