• Τσάμπα Μάγκες.

    Date: 2010.04.29 | Category: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, OIKONOMIA | Tags: ,,,,

    Είναι πολύ λογικό με τα παρακάτω που θα πούμε να κατηγορηθούμε ως τσάμπα μάγκες. Παρoλαυτά η δική μας “μαγκιά” δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτήν της κυβέρνησης των τελευταίων έξι μηνών. Άσε που είναι και εντελώς δωρεάν, ενώ η άλλη έχει κοστίσει την ντεφάκτο χρεοκοπία της χώρας.

    Την ώρα που βαρέθηκα να χαζεύω τα spreads του διετούς ομολόγου, αυτά βρίσκονταν μεταξύ 2700 και 3500 μονάδων βάσης. Δηλαδή το διετές ομόλογο είχε απόδοση 29-37% για όποιον αγόραζε σήμερα. Αυτό μας λέει δύο πράγματα: α) Πως όσοι έχουν ελληνικά ομόλογα έχουν χάσει τα μαλλιά της κεφαλής τους, και πως β) κανείς σήμερα δεν πίστευε πως το ελληνικό κράτος θα είναι σε θέση να αποπληρώσει ούτε καν το διετές ομόλογο. Ούτε καν εάν του δίνανε 30% γιαυτό.

    Η μεγάλη πλάκα με την κρίση της ελλάδας είναι πως από ένα σημείο και μετά κατευθυνόταν από τα αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ και από τους αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης. Η άλλη μεγάλη πλάκα με την κρίση της ελλάδας είναι πως οι μοναδικοί χαμένοι αυτής της υπόθεσης, είναι η ελλάδα και οι κύριοι πιστωτές της: η γαλλία, η γερμανία και η ιταλία.

    Αν λοιπόν είμασταν τσάμπα μάγκες το μόνο που θα θέλαμε να κάνουμε θα ήταν να κάψουμε τους κερδοσκόπους. Όχι όπως τους έκαψε προ-ημερών ο πιστολέρο ΥΠΟΙΚ μας. Αλλά με πραγματικά λεφτά, όπως το έκανε η Porsche, η VW και το δημόσιο tτης κάτω σαξονίας πριν από δύο χρόνια.

    Για να το κάνουμε αυτό θα έπρεπε να έρθουμε σε κάποιου είδους συνεννόηση με τους εταίρους μας. Σίγουρα όχι με την απειλή πως θα πάμε στο ΔΝΤ (ΓΑΠ), ή με άδειες εξαγγελίες περί αντισυνταγματικών μειώσεων σε επιδόματα πλην σωμάτων ασφαλείας, με το κλείσιμο του ματιού στους προμηθευτές των νοσοκομείων και λοιπόν ευπαθών ομάδων. Ή με τη συνέχιση της μακριάς παράδοσης της εξαπάτησης της eurostat.

    Σήμερα λοιπόν κάποιοι θα αγόραζαν αυτά τα διαολεμένα διετή ομόλογα με την απόδοση στο 30%, διότι κάποιοι τα πουλάνε έτσι δεν είναι? Θα μπορούσε μάλιστα, η κακιά κ. Μέρκελ να πει πως δεν σκέφτεται να χρηματοδοτήσει το ελληνικό δημόσιο. Κι άλλα ομόλογα στο 35%-49%. Ταυτόχρονα φυσικά οι γερμανοί, οι γάλλοι και οι ιταλοί με ελληνικά ομόλογα δεν θα πουλούσαν τίποτα, (έστω και λόγω τεχνικού προβλήματος) αντιθέτως θα αγοράζαμε (έστω και γυμνά, χωρίς χρήματα ή μάλλον με την εγγύηση της εκτυπωτικής πρέσας της ΕΚΤ).

    Αύριο λοιπόν, ένας σοβαρός πρωθυπουργός θα έβγαινε και θα ανακοίνωνε τον ισοσκελισμό του ελληνικού προϋπολογισμού. Δεν μας ενδιαφέρει πως, αλλά το έλλειμμα για το 2010 θα ήταν 0. Ας φορολογούσαν την εκκλησιαστική περιούσια, ας μείωναν την πραγματική σπατάλη που υποσχέθηκαν και ποτέ δεν έκαναν, ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει πως. 0 έλλειμμα σημαίνει 0 νέα ομόλογα για το ελληνικό κράτος. Άρα μηδενική προσφορά νέων ομολόγων για να καλυφθούν όλες αυτές οι short θέσεις των κερδοσκόπων.

    Το απόγευμα της παρασκευής, μέρκελ και σαρκοζί θα ανακοίνωναν πως συγκινημένοι από την ειλικρινή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, θα δώσουν παράταση στο ελληνικό χρέος που κατέχουν για τα επόμενα 3 χρόνια με τα επιτόκια που αυτά τα ομόλογα εκδόθηκαν (δηλαδή 4,5%). Με λίγα λόγια τα 2ετη ομόλογα που κατέχουν πχ θα γίνουν 5ετη.

    Τη δευτέρα το πρωί, τα μισά hedge fund αυτού του πλανήτη θα έχουν χρεοκοπήσει και τα άλλα μισά θα ψάχνουν εναγωνίως να αγοράσουν όσο όσο ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να κλείσουν τις short θέσεις τους.

    Τα αγγλοσαξωνικά μέσα θα ουρλιάζουν γιαυτή την απαράδεκτη χειραγώγηση της αγοράς και θα ζητάνε αίμα. Ταυτόχρονα, οι γερμανικες, οι γαλλικές και οι ιταλικές τράπεζες θα πουλάνε ελληνικά ομόλογα στους σορτάκηδες με αρνητική επιτοκιακή απόδοση και θα βγάλουν αρκετά δις κέρδος. Στην περίπτωση της VW, η μετοχή εκτοξεύθηκε από τα 250 ευρώ στα 600 και τα 800 για να καταλάβετε το μέγεθος του πανικού και των κερδών. Οι κυβερνήσεις θα σφυρίζουν αδιάφορα.

    Την τρίτη, αφού μετρήσουμε τα κέρδη μας, θα πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά προκειμένου να αποπληρώσουμε το ομολογουμένως μεγάλο χρέος μας. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ειλικρίνεια και με τον αέρα του νικητή. Αλλά εμείς είμαστε τσάμπα μάγκες όπως είπαμε. Όχι σαν τους σοβαρούς που μας κυβερνάνε.