• Περί ευπρέπειας, δημοκρατίας και άλλων δαιμονίων. (aka ΜΠΕεε)

    Date: 2010.11.23 | Category: TECHIE-STUFF | Tags: ,,,

     

     

    “Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την πόλη, το φάντασμα της αντικειμενικότητας, της ευπρέπειας και των ίσων αποστάσεων.”

     

    Αφορμή για τα παρακάτω (και πρώτο μετά AV) techiechan ήταν κάτι τρολ που εμφανίστηκαν από το buzz, χοροπήδησαν λίγο σε αυτό το μπλόγκ και ξαναγύρισαν στη φωλιά τους, οι σκέψεις του Radical Desire πάνω στο θέμα και η γενική συζήτηση που επανέρχεται συχνά πυκνά στο ίντερνετ.

    Θα αρχίσω με έναν αφορισμό λίγο άτσαλο που λύνει όμως πολλά ζητήματα στο κεφάλι μου. Στη δημοσιογραφία και γενικότερα τις κοινωνικές επιστήμες, δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Η αντικειμενικότητα είναι στην ουσία μια ταμπέλα που χρησιμοποιούν τα διάφορα μέσα και οι φορείς τους, για να ταυτίσουν ύπουλα τη θέση τους με μια άλλη μεγάλη χίμαιρα, την Αλήθεια.

    Δεν λέω πως δεν υπάρχουν διάφορες γενικές παραδοχές, λέω πως αυτές οι παραδοχές είναι προϊόντα της εποχής τους. Ούτε λέω πως δεν υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να είναι ειλικρινώς αντικειμενικοί -μια διαδικασία γεμάτη αντιφάσεις και χωρίς ψευδαισθήσεις. Αυτό που λέω μάλλον, είναι πως όταν ακούω κάποιον να μιλά εξ’ ονόματος της αντικειμενικότητας και των ίσων αποστάσεων, τραβάω το πιστόλι μου. Και πως όλοι οι άνθρωποι που μου έμαθαν κάτι, δεν δήλωσαν ποτέ αντικειμενικοί, παρότι διατηρώ τη φαντασίωση πως μου έδωσαν μια πολύ πιο σφαιρική εικόνα για τον κόσμο, από τους συνήθεις φορείς της “αντικειμενικής Αλήθειας”.

     

    Δράκοι και Σαύρες

    Η βασιλική οδός προς αυτή την υποτιθέμενη αντικειμενικότητα, προέρχεται όπως και πολλές άλλες τάσεις από τις ΗΠΑ και καλεί με λίγη λολιτίστικη αφέλεια στο να παρουσιάζουμε ισότιμα όλες τις πλευρές και απόψεις με όσο πιο πραγματικούς όρους μπορούμε. Έτσι: Το πεντάγωνο ανακοίνωσε πως “εκκαθάρισε 3 χωριά στην επαρχία Χωράφ του Ελλαδιστάν, κάμπτοντας την αντίσταση 50 αντιπάλων”. Κύκλοι φίλα προσκείμενοι στον Αλ Μπιζίμ ανακοίνωσαν πως “θα κρεμάσουμε τα σκυλιά που σκότωσαν τα παιδιά, τις γυναίκες και τους μάρτυρές μας στη Χωράφ”. Το πεντάγωνο σχολίασε πως ανάμεσα στους νεκρούς δεν υπάρχουν άμαχοι και πως πρόκειται για προπαγάνδα τρόμου των αρβανιστάν. Ο αλ μπιζίμ δεν σχολίασε κάτι επαυτού.

    Το παραπάνω αστείο παράδειγμα είναι μόλις ένας από τους δεκάδες τρόπους που βλέπουμε καθημερινά στα επίσημα μέσα να παρουσιάζεται η “αντικειμενικότητα”. Και αυτή μάλιστα είναι μια πολύ ευγενική εκδοχή της. Συνήθως τα μέσα καταφεύγουν στην άμεση χειραγώγηση και εξαπάτηση. Σαν το κλασικό παράδειγμα με τις εκλογές στη βενεζουέλα (του 2006) στις οποίες το BBC μας πληροφορούσε αντικειμενικά για τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης όπου δεκάδες χιλιάδες βενεζουελιάνοι πλημμύρισαν την πρωτεύουσα (αυτή), ξεχνώντας βολικά πως οι οπαδοί του Τσάβεζ μάζευαν άνω του 1εκ στις δικές τους την ίδια περίοδο. Είμαι σίγουρος πως κι εσείς έχετε το δικό σας παράδειγμα στο μυαλό, με κορμοράνους από πετρελαιοκηλίδες που δεν υπήρχαν ή με νεκρά δελφίνια ο θάνατος των οποίων δεν δείχνει να σχετίζεται με την πετρελαιοκηλίδα που ρέει εδώ και ένα μήνα στα ανοιχτά του κόλπου του μεξικού (μαύρισαν από τον ήλιο φαίνεται).

    Δεν έχω πρόβλημα να έχει το BBC ή όποιος άλλος άποψη και θέση για τον κόσμο. Το πρόβλημα μου ξεκινά από τη στιγμή που κάποιος προσπαθεί να μου την περάσει ως αντικειμενική αλήθεια.


    ΜΠΕεεεεε!

    Πάμε τώρα στα δικά μας. Κάθε site, κάθε blog ακόμα και οι τσόντες που χαζεύατε προχθές έχει άποψη και θέση για τον κόσμο. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που προτιμάμε το τάδε από το δείνα , τον μήτσο από τον κώστα.

    Άρα και αυτό το μπλόγκ προσπαθεί να είναι μια εικόνα του πως αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Σε άλλους αρέσει, άλλοι τη βρίσκουν χρήσιμη ή διασκεδαστική, κάποιοι το προτιμούν προκειμένου να δοκιμάσουν τις απόψεις τους απέναντι σε μια άλλη οπτική, κάποιοι απλά με θεωρούν γραφικό καραγκιόζη. Τίποτα ιδιαίτερο ή περίεργο δηλαδή.

    Επιπλέον διαθέτει σχόλια όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του ή τους προβληματισμούς του. Έχω την τάση να απαντώ στους περισσότερους, τις περισσότερες φορές. Όχι μόνο γιατί έκαναν τον κόπο να γράψουν κάτι, αλλά και γιατί πολύ συχνά μαθαίνω καινούργια πράγματα ή αναθεωρώ άλλα που γνώριζα.

    Δεν έχω πρόβλημα με αυτούς που διαφωνούν, ούτε πραγματικά με απασχολεί εάν το κάνουν με κάποιο “ευπρεπή” ή μη τρόπο. Παρόλαυτά έχω τεράστιο πρόβλημα να κάνουν hijack τα σχόλια, σπαμάροντας την αποψάρα τους ασυστόλως. Ειδικά όταν η αποψάρα τους είναι “αντικειμενική”. Όταν το κάνουν αυτό, τους ζητώ να το κόψουν, κι αν το συνεχίσουν, απλά μπαίνουν στο spam list στο οποίο ανήκουν.

    Μου είναι αδιανόητο να μπορείς να βρεις ψάχνοντας μέσα στο μπλόγκ, 2 λινκ για το Μπλόγκ Περιορισμένης Ευθύνης (aka ΜΠΕεεε) του SG, ενώ μόλις ένα του GreekRider και κανένα του Radical Desire (μόλις ένα σήμερα), ανθρώπων που εκτιμώ και με βοηθάνε να καταλάβω τον κόσμο, μόνο και μόνο επειδή έχουν τη σεμνότητα να μη σπαμάρουν ασυστόλως. Και παρολαυτά το έχω επιτρέψει και νιώθω τύψεις γιαυτό, διότι και στο μπλόγκ μου, οι δικοί μου “καλοί” έχουν εκτοπιστεί διάφορους ΜΠΕεεε.

    Φυσικά δεν έχω πρόβλημα με το κάθε απίθανο ΜΠΕ του μήτσου και του κώστα που πιστεύει πως οι εξωγήινοι μας δίδαξαν τον καπιταλισμό βάζοντάς μας κωλοδάχτυλο anal probe, ή πως το HFT (High Frequency Trading) είναι μια καλή επιστημονική εφαρμογή των σύγχρονων αγορών. Τι κρίμα όμως που το techiechan ως μπλόγκ δεν υπάρχει για να καταγράφει “αντικειμενικά” τον κόσμο, προκειμένου να επιτρέπει στην κάθε θορυβώδη μειοψηφία να νιώθει πως έχει το δικαίωμα να διασπείρει κατά βούληση την θεολογική της “αντικειμενική Αλήθεια”.

     

    Σαμιαμίδια

    Όλα τα ΜΜΕ σήμερα, είναι γεμάτα από μία λίγο πολύ ομοιόμορφη copy-paste εκδοχή της πραγματικότητας. Και το copy paste δεν το λέω σχηματικά, αλλά κυριολεκτικά. Ίσχυε και παλιότερα (ειδικά πχ στο εξωτερικό δελτίο), αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό και χωρίς να είναι η επίσημη πολιτική του μέσου όπως είναι σήμερα (το λεγόμενο newsroom).

    Το ίδιο ισχύει και για το ίντερνετ. Αν κάτι θεωρώ σημαντικά διαφορετικό, είναι πως το ίντερνετ διαθέτει ένα σχετικά ελάχιστο entry cost. Δεν διαφωνώ πως το in gr έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, λέω πως με σχετική ευκολία μπορώ να στήσω δίπλα άλλα 10 παρόμοια. Και υπό αυτή την άποψη, η “κυρίαρχη” αφήγηση του κόσμου, είναι λιγότερο δεδομένη. Αντιθέτως, δεν μπορώ να στήσω ένα mega δίπλα στο mega προκειμένου να αντιπαραταχθώ στο κάθε παπαγαλάκι που βγαίνει να προπαγανδίσει ως plat du jour την κυβερνητική πολιτική ημέρας.

     

    Υπό αυτή την άποψη λοιπόν, είναι αστεία υποκριτικό να επιθυμείς να σπαμάρεις όποιον και όσο γουστάρεις, στα πλαίσια μιας κακώς ευνοούμενης πολιτικής ίσων αποστάσεων επιπέδου αμοιβάδας. Διότι εάν είναι έτσι, σας προκαλώ στα πλαίσια της “πολυφωνίας” και της “ευπρέπειας” να αρχίσετε να παίρνετε τηλέφωνο το mega και να λέτε πως θέλετε να βγείτε στο βραδινό δελτίο να αντιπαραταχθείτε στον κ. Καψή (με τη σειρά όμως μην τον εξαντλήσετε όλοι μαζί). Όπως και να ζητήσετε από τις περσόνες SG, Epanechnikov και τον κάθε παρόμοιο υποτιθέμενο οπαδό τέτοιων απόψεων, να δημοσιεύει σε ίσες ποσότητες με τα δικά τους άρθρα, τα κείμενα του Καζάκη, τις θέσεις του Polanyi ακριβώς δίπλα σε αυτές του (Von) Mises, ή τις φωτογραφίες σας από τις διακοπές του καλοκαιριού.

     

    Όταν λοιπόν μιλάμε για ίσες αποστάσεις, εννοούμε να είμαστε όλοι ελεύθεροι να γράφουμε με την ίδια σχετική ευκολία, αυτά που μας αρέσουν στο γενναίο κόσμο του ίντερνετ.

    Αλλά φυσικά αυτό δεν το θέλουν οι δήθεν “ευπρεπείς”, γιατί δεν αντέχουν που η “Αλήθεια” τους δεν αποτελεί πανανθρώπινη αξία, με τους ίδιους ως φυσικούς κοινωνούς Της. (και που το κινέζικο σαμιαμίδι έχει τόσους πολλούς σχολιαστές κι εμένα δεν με παίζουνε, αλλά αυτοί φταίνε που είναι ηλίθιοι και το χαμηλό τους επίπεδο (κι επειδή τα σβήσανε, το priceless διαλογάκι υπάρχει ως screenshot), Τα ψ θέματα και οι προσωπικές προθέσεις της κάθε ιντερνετικής περσόνας, καίτοι διασκεδαστικά και χαρακτηριστικά του επιπέδου αυτογνωσίας ενίοτε, δεν αναιρούν το γενικό πολιτικό πλαίσιο της ψευδο-αντικειμενικότητας των “ίσων αποστάσεων” και της “ευπρέπειας”).

     

    Τούτων λεχθέντων, είμαι πραγματικά χαρούμενος για τα σχόλια -ειδικά αυτά που αναιρούν ή συμπληρώνουν- και μη νομίζετε πως βάζω χέρι σε κανέναν. Πριν από αυτό το μπλόγκ, έπρηζα 5 ανθρώπους μέχρι να πούνε έλεος, σήμερα μοιράζω το πρίξιμο ανάμεσα σε περισσότερους και νιώθω λιγότερες τύψεις.

    Αυτό και η ζεστή αίσθηση πως δεν θα είσαι μόνος σου, όταν θα περνάς νύχτα τα σύνορα για να γλυτώσεις από κάποια “αντικειμενική Αλήθεια” που θα γίνει απελπιστικά ειλικρινής στις προθέσεις της.