• Σπρέντ στο ψωμί τους.

    Date: 2010.04.07 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,,,,

    Τα spreads των ομολόγων ανεβαίνουν με ξέφρενο ρυθμό (τις 400 μονάδες χτύπησαν προχθές) και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στα ΜΜΕ προσπαθούν να καταλάβουν τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε. Στο τραπέζι έχουν μπει από διεθνείς συνωμοσίες μέχρι θεωρίες ντόμινο, πεταλούδων και άλλα τυχάρπαστα. Παρόλαυτά, για μία ακόμη φορά ξεχνούν τον ελέφαντα κάτω από το τραπέζι (γιατί άραγε).

    8δις ευρώ καταθέσεις (από σύνολο περίπου 200δις) έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες προς ασφαλέστερους προορισμούς το πρώτο δίμηνο και τα στατιστικά του Μαρτίου θα κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Ταυτόχρονα οι ίδιες τράπεζες, 2 χρόνια μετά την κρίση συνεχίζουν να λειτουργούν σε οριακές τιμές ρευστότητας (λόγος στοιχείων προς δάνεια άνω του 100%) και με την ύφεση που βρίσκεται από πάνω μας, δεν χρειάζεται να είσαι μάγος για να καταλάβεις πως σύντομα το δημόσιο θα βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να μην χρεοκοπήσουν.

    Κι έτσι -καθώς χωνεύαμε τον οβελία- μάθαμε πως οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Eurobank, Alpha, Εθνική, Πειραιώς) ζητάνε από την κυβέρνηση τα υπολειπόμενα 17,5δις ευρώ από το γνωστό πακέτο των 28δις. 17,5δις που είχαν σνομπάρει επιδεικτικά πέρσι που οι συνθήκες δανεισμού ήταν τρομερά ευνοϊκότερες. Τα 3,5 από αυτά θα προέρχονται από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα 14 από τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου.

    Με λίγα λόγια το κράτος -όπως και να το μαγειρέψει λογιστικά- χρεώνεται επιπλέον δάνεια 17,5δις εν μέσω μίας κρίσης χρέους των οικονομικών του κράτους. Να σημειώσουμε εδώ πως το σύνολο του κρατικού ελλείμματος για το 2010 , για το οποίο τόσα μέτρα έχουμε πάρει και τόσες φασαρίες έχουν γίνει, θα ανέλθει σε 20-22δις ευρώ. Άρα το ελληνικό δημόσιο, βγαίνει και λέει στις αγορές πως μέσα στους επόμενους μήνες, θα δανειστεί όχι τα 20-22 που ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά επιπλέον 17,5δις υπέρ των τραπεζών. Αλλά παραδόξως η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και ο κ.Προβόπουλος δεν δείχνουν να προβληματίζονται καθόλου. Γιατί άραγε?

    Αυγή 8 Μάρτη 2010