• “Λεπτομέρειες” σχετικά με το ΔΝΤ

    Date: 2010.04.13 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,

    Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς λεπτομέρειες για το ΔΝΤ για να το κρίνει. Άλλωστε η φήμη του προηγείται της φυσικής παρουσίας του. Ωστόσο διάφορες λεπτομέρειες που ανακαλύπτουμε είναι χρήσιμες διότι ενδεχομένως να κρύβουν τον διάβολο. Η πρώτη είναι πως τα δάνεια του ΔΝΤ είναι senior, δηλαδή έχουν προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου χρέους, δηλαδή πληρώνονται πρώτα και πριν από οποιοδήποτε άλλο χρέος της χώρας. Αυτό σημαίνει πως οι έχοντες ελληνικά δάνεια πιθανόν να ζητήσουν υψηλότερο επιτόκιο λόγω ακριβώς του ΔΝΤ.
    Η δεύτερη είναι πως, όταν μια χώρα πάει στο ΔΝΤ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναδιαπραγματευτεί το χρέος της κάποια στιγμή στο μέλλον. Κι αυτό θα κρατήσει τα CDS αρκετά ψηλά.
    Η τρίτη λεπτομέρεια, η πιο απτή και άμεση, είναι πως για να αποπληρώσει αυτό το τριετές δάνειο η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να χρεωκοπήσει σε 3-5 χρόνια, θα πρέπει να επιτύχει και να διατηρήσει 5%-6% αύξηση στα “κέρδη” της (έσοδα-έξοδα) κάθε χρόνο, με την προϋπόθεση μάλιστα πως το ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά 1% κάθε χρόνο.

    Φαντάζομαι πως το πρώτο σενάριο (5%-6%) είναι εφικτό, καθώς οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

    Το δεύτερο σενάριο όμως (ΑΕΠ) είναι παντελώς ανέφικτο, καθώς το ελληνικό ΑΕΠ αποτελείται κατά 70% από κατανάλωση. Άρα κάθε περιορισμός της κατανάλωσης (άμεσα του κράτους ή έμμεσα των υπαλλήλων του κράτους) θα ρίχνει το ΑΕΠ. Οπότε εάν το ΑΕΠ πέφτει, θα πρέπει το κράτος να βγάζει ακόμα περισσότερα “κέρδη”. Και κρίνοντας από το μέχρι τώρα “έργο”, αύξηση κερδών δεν θα δούμε από αυτή την κυβέρνηση.

    Αυγή, 13 Απρίλη 2010