• ΤΧΣ (και ζήτω που καήκαμε).

    Date: 2010.06.18 | Category: OIKONOMIA | Tags: ,,

    Δεν ξέρω για εσάς, εγώ προσωπικά πάντως λατρεύω τις Οργουελιανές στιγμές της πραγματικότητας: Έτοιμο θα είναι σε λίγες μέρες το νομικό πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα προικοδοτηθεί με 10 δις ευρώ από το γνωστό πρόγραμμα στήριξης.

    10δις που -όπως όλα τα παπαγαλάκια μας διαβεβαιώνουν- οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται. Ίσως διότι ακόμα δεν έχουν προλάβει να χωνέψουν εκείνα τα 17,5δις που πήραν τη Δευτέρα του Πάσχα, κι έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

    Μέχρι στιγμής οι αγαπημένες μας τράπεζες, έχουν κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο σε δάνεια και εγγυήσεις 38δις ευρώ (10,5 το 2009 + 17,5 της δευτέρας του Πάσχα + 10 του Ταμείου). Με λίγα λόγια 15% του ΑΕΠ ή 13% του συνολικού ελληνικού χρέους. Αυτή τη στιγμή ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξίζει 15-17δις ευρώ στο Χρηματιστήριο. Έχουμε δηλαδή πληρώσει 2 φορές την αξία τους, χωρίς να πάρουμε τις αντίστοιχες μετοχές και χωρίς να έχουμε έλεγχο στο ποιοι τις διοικούν.

    Διότι όπως και να το κάνουμε, οι ικανότατοι μάνατζερ που μας έφεραν μέχρι εδώ, συνεχίζουν να διοικούν τις τράπεζες. Κι αν οι προηγούμενη απόδοσή τους, είναι μια ένδειξη για τα μελούμενα, ετοιμαστείτε και για άλλα πακέτα Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Αυγή, 18 Ιούνη 2010